FT: Τετραετή παράταση θα ζητήσει ο Σαμαράς

 

Παράταση στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας μέχρι το 2016 θα ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

 

 

&nsbp;
Πηγή:news247.gr

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας στις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την προσεχή εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που υποστηρίζει ότι έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, το αίτημα επέκτασης (από το 2014 στο 2016) έχει ως στόχο μία πιο αργή -δημοσιονομική- προσαρμογή, με τις περικοπές να επιμερίζονται έως το 2016 και το έλλειμμα να περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο, θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό.
Ωστόσο, κατά τους Financial Times, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", η Αθήνα προτείνει να βρει τα κεφάλαια χωρίς να ζητήσει νέα βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ ή την έκδοση εντόκων γραμματίων, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα ελπίζει σε παράταση του χρόνου κατά τον οποίο θα αρχίσει η αποπληρωμή του πρώτου δανείου που έλαβε ως βοήθεια, από το 2016 στο 2020, οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το δεύτερο δάνειο.
Η υπομονή των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται και μία ακόμα σύγκρουση Αθήνας και Βερολίνου ίσως να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω της αγορές.
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα και αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ανοιχτά ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα υπάρχει και δήλωση του Γιάννη Μουρμούρα, σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για εφέτος ύφεση, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7%, δικαιολογεί το αίτημα παράτασης.
"Η μείωση του ελλείμματος που ζητείται για την διετία 2013-2014 είναι υπερβολική. Μια υπερ-δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική", υπογράμμισε.

 
Λέξεις κλειδιά: