Χωρίς σκελέα οι φαντάροι μας

Ο κυριότερος εξ αυτών είναι το Μνημόνιο και οι... αιματηρές περικοπές που έχουν επιβληθεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπλέον, δε, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η 9μηνη θητεία, αλλά και το ισχύον νομικό καθεστώς των προμηθειών του στρατεύματος επιτείνουν το πρόβλημα, το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα αναδεικνύεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Το όλο ζήτημα ξεκινά από το γεγονός ότι κάθε στρατεύσιμος με το που παρουσιάζεται στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων λαμβάνει ένα φύλλο χαρτί επί του οποίου αναγράφονται λεπτομερώς όλα τα υλικά που πρέπει να παραλάβει από την Υπηρεσία (ιματισμό, υπόδηση κ.λπ.). Ωστόσο, τα συγκεκριμένα είδη και οι ποσότητες τους δεν έχουν υπολογιστεί με τις συνθήκες του 2013, αλλά με εκείνες προ 10 και 15 ετών. Τότε, δηλαδή, που η στρατιωτική θητεία διαρκούσε τουλάχιστον 18 μήνες. Σήμερα, η θητεία στον Στρατό Ξηράς είναι μόλις 9 μήνες και αποτέλεσμα τούτου είναι να έχουν περικοπεί αναλογικώς και οι ποσότητες των υλικών, συντελούσης και της οικονομίας που πρέπει να γίνει. Αυτό οι νεοσύλλεκτοι, φυσικά, δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα όταν παραλαμβάνουν τα μισά ή καθόλου υλικά από ορισμένες κατηγορίες να ξεκινούν και οι... μουρμούρες και τα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Παραδοσιακά προβλέπονταν και δίνονταν τρία σετ πετσετών. Δύο για το πρόσωπο, δύο για το σώμα (λουτρού) και δύο για τα πόδια, με 18μηνη θητεία. Όπως και δύο ζεύγη αρβυλών. Τώρα, στην 9μηνη θητεία, αυτά «κόπηκαν» κατά 50% και δίδεται από μία πετσέτα για κάθε κατηγορία (από τον Δεκέμβριο του 2012) και ένα ζευγάρι μόνο αρβυλών.

Επίσης, από τον Μάιο του 2012 έχει σταματήσει (ανασταλεί, κατά τη στρατιωτική ορολογία) η χορήγηση ενός ζεύγους σαγιονάρες ανά στρατεύσιμο, ενώ από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έχει σταματήσει και η χορήγηση αθλητικών ειδών, πιο γνωστών στις «παλιοσειρές» ως ελβιέλες. Επίσης, έχει σταματήσει η χορήγηση τσάντας ταξιδιού που ελάμβαναν όλοι οι στρατιώτες για τις μετακινήσεις τους.

Στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ. που ρωτήθηκε σχετικά δεν αρνήθηκε το γεγονός, επικαλέστηκε όμως σοβαρούς λόγους και προσκόμματα που φέρνει στην προμήθεια των υλικών το υπάρχον νομικό πλαίσιο περί προμηθειών, οι οποίες πλέον πραγματοποιούνται μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης για το κάθε είδος. «Αν υπολογίσετε ότι το επιτελείο -και το κάθε επιτελείο κάνει τον προγραμματισμό του όχι για το επόμενο έτος, αλλά για το μεθεπόμενο, εμείς τώρα κάνουμε τις διαδικασίες για τις παραγγελίες του οικονομικού έτους 2015. Κάνουμε εγκαίρως τον προγραμματισμό μας. Όμως, από κει και πέρα, όποιος προσφέρει τη μικρότερη τιμή στον διαγωνισμό του ΥΠ.ΑΝ. δέχεται στη συνέχεια πλήθος ενστάσεων από τους χαμένους ανταγωνιστές του, με αποτέλεσμα να φτάνει το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, να μην έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός, να μην μπορούμε να του δώσουμε τα χρήματα της παραγγελίας και να πάρουμε το υλικό και να κινδυνεύουμε στο τέλος της χρονιάς να χάσουμε το συγκεκριμένο –πολύτιμο- κονδύλιο για την κάθε παραγγελία, που δεν μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο οικονομικό έτος. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία μας».

Ένας άλλος λόγος που γιγαντώνεται το πρόβλημα της ελλιπούς παραδόσεως προβλεπόμενου υπηρεσιακού υλικού στους νεοσυλλέκτους είναι, φυσικά, οι μνημονιακές περικοπές. «Όταν ο προϋπολογισμός των Ε.Δ., και κατά συνέπεια των Κλάδων, έχει μειωθεί δραστικά και ξεπερνά το μισό του αντίστοιχου προ τριετίας προϋπολογισμού, εμείς για να τα φέρουμε πέρα πρέπει από κάπου να κόψουμε», μας είπε άλλος ανώτατος αξιωματικός, σχετικός με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Και πρόσθεσε: «Γι΄ αυτό ξεκινούμε πλέον οπό τα απολύτως απαραίτητα. Από τη στολή παραλλαγής, τα άρβυλα κ.λπ. Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για να μπορέσουμε να έχουμε κυλιόμενες εκροές για την ικανοποίηση των παραγγελιών, σε συνάρτηση πάντα με την εποχή του έτους. Για παράδειγμα: Τώρα που άρχισαν τα κρύα, ολοκληρώθηκε και η χορήγηση των πουλόβερ στους στρατιώτες. Τώρα ξεκίνησε και η χορήγηση των τζάκετ, με προτεραιότητα σε όσους θα μετατεθούν στον Έβρο και μετά στα νησιά. Εκεί δηλ. όπου οι καιρικές συνθήκες είναι πιο "σκληρές" σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Η κατάσταση που επικρατεί με την παράδοση υλικού στους νεοσυλλέκτους είναι αδιανόητη και τραγική για έναν σύγχρονο στρατό του 2013. Στην παρατήρηση μας αυτή στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ μας απάντησε ρεαλιστικά ότι «δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και αυτήν την πραγματικότητα εμείς πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Μας έφερε, δε, για παράδειγμα το γεγονός ότι για να πάρουν οι στρατιώτες το χειμερινό τζάκετ τους δεν το παίρνουν όταν παρουσιάζονται το καλοκαίρι, αλλά τώρα, καθώς τότε τους πήραν μόνο τα μέτρα. «Ένας μικρόσωμος μπορεί να πάρει ένα μεγάλο νούμερο τζάκετ. Το αντίθετο δεν μπορεί να γίνει και το τζάκετ πρέπει να κλείνει μπροστά για να παρέχει προστασία», μας είπε χαρακτηριστικά.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον οι στρατιώτες που θα απολύονται θα υποχρεώνονται να… παραδίδουν πίσω κάποια είδη, όπως π.χ. τζάκετ, ώστε να «ντυθούν» οι επόμενες σειρές.

Tags: