πλαστά κέρματα

Σημαντική αύξηση της τάξης του 17% παρουσιάστηκε το 2012 στον αριθμό των πλαστών κερμάτων που εντοπίστηκαν στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το περασμένο έτος αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 184.000 κίβδηλα κέρματα, ενώ το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 157.000. Ως συνήθως, τα κέρματα των 2 ευρώ είναι εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την εγκληματική δραστηριότητα (τα 2 στα 3 μεταξύ των κίβδηλων κερμάτων το 2012). Οσον αφορά την παραχάραξη χαρτονομισμάτων ευρώ, το 2012 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 531.000 χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Τα μέτρα πρόληψης, όπως η νομοθεσία, οι τεχνικές αναλύσεις, ο συντονισμός της επιβολής του νόμου και η δικαστική συνεργασία έχουν δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την αφαίρεση των κίβδηλων κερμάτων ευρώ από την κυκλοφορία», σημειώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν. «Ωστόσο, πρέπει να ενισχυθούν οι τρέχοντες ποινικοί κανόνες ώστε να βελτιωθούν η πρόληψη, η διερεύνηση και η επιβολή κυρώσεων για την παραχάραξη του ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε., δεδομένου ότι στα κράτη-μέλη ισχύουν αποκλίνοντες κανόνες και αποκλίνοντα επίπεδα προστασίας», προσθέτει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραχάραξης. Η οδηγία θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία έρευνας για τον εντοπισμό περιπτώσεων παραχάραξης, ισοδύναμα με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ελάχιστης ποινής φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και μέγιστης τουλάχιστον οκτώ ετών για το αδίκημα της διανομής πλαστών χαρτονομισμάτων. Τέλος, η οδηγία θα απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά κέντρα ανάλυσης κερμάτων θα είναι σε θέση να εξετάζουν πλαστά νομίσματα ευρώ, κατά τη διάρκεια δικαστικής διαδικασίας, για τον εντοπισμό άλλων πλαστών νομισμάτων ευρώ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.

Tags: