Ομάδα εφοριακών έψαχναν επιχειρηματίες για εκβιασμό

Ενα ολόκληρο σύστημα τακτικής παρακολούθησης των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων γνωστών πολιτικών, επιχειρηματιών και ανθρώπων της showbiz φαίνεται ότι είχε στήσει μια ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

Ηδη οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμορία που, αντλώντας πληροφορίες από τις φορολογικές δηλώσεις ισχυρών και γνωστών φορολογουμένων, διακινεί τα απαραίτητα στοιχεία σε κυκλώματα που στόχο έχουν την εκμετάλλευσή τους με διάφορα κίνητρα, από πολιτικά έως την άσκηση εκβιασμών. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σκοπεύει να ρίξει φως σε αυτή την πρωτοφανή υπόθεση, στην οποία ενέχονται αρκετοί εφοριακοί που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων και θα ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ανακληθούν από τους υπολογιστές των υπόπτων όλες οι πληροφορίες και η επεξεργασία που έγινε στις συγκεκριμένες φορολογικές δηλώσεις.
Το Eforia Gate απεκαλύφθη τυχαία (όπως και το Watergate) από μια υπάλληλο του υπουργείου όταν διαπίστωσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη ΔΟΥ και χειριστές του Taxisnet ανά τακτά χρονικά διαστήματα έμπαιναν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών των γραφείων τους στο σύστημα για να παρακολουθήσουν την ανάλυση των εισοδημάτων 300 ατόμων που είτε είναι πολιτικοί, είτε έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια, είτε είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα της showbiz.

Η αρχή έγινε όταν η υπάλληλος πληκτρολόγησε τυχαία στον υπολογιστή της το όνομα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Εκπληκτη διαπίστωσε ότι πάνω από 4.000 εφοριακοί, χωρίς να έχουν κανέναν λόγο, είχαν μπει στο σύστημα του ΚΕΠΥΟ για να «κοιτάξουν» τη φορολογική του δήλωση. Ο μεγάλος αριθμός των χτυπημάτων στο σύστημα της προξένησε εντύπωση.

Πηγή: Protothema.gr