Κώστας Πάσσαρης: Το χρονικό ενός αιμοσταγούς δράστη που οδηγεί στο δρόμο της μετάνοιας.

Όλοι θυμόμαστε τον Κώστα Πάσσαρη, τον ληστή-δολοφόνο "φόβο και τρόμο" πολιτών αλλά και αστυνομικών με έντονη εγκληματική δράση από το 1990 έως το 2001 που συνελήφθη και εγκλείσθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία. Γεννήθηκε από πατέρα ηλικίας 17 μόλις ετών και μητέρα Ρουμανικής καταγωγής την οποία έχασε όταν ήταν μόλις 6 ετών. Ήδη από την ηλικία των 15 ετών άρχισε να ληστεύει την τοπική κοινωνία στης Οινούσες κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στην τοπική ναυτική σχολή. Στα 19 του χρόνια ήταν ήδη γνωστός ως "ο ληστής με το καλσόν" κυκλοφορούσε με μεγάλα χρηματικά ποσά και ζούσε επιδεικτικά οπότε σύντομα συνελήφθη και φυλακίστηκε. Ύστερα από πενταετή φυλάκιση, πήγε στην Κομοτηνή για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ωστόσο κι εκεί διέπραξε πλήθος ληστειών έχοντας γίνει ο φόβος και ο τρόμος της πόλης αφού έκλεβε σπίτια και έπαιρνε κυρίως μετρητά. Πέρασε στρατοδικείο, φυλακίστηκε και πάλι αλλά κατάφερε να αποδράσει και να διαφύγει στην Αθήνα.

Το 1996 ήταν που χρησιμοποίησε όπλο για πρώτη φορά πυροβολώντας αστυνομικούς σε μια καταδίωξη στην Καλλιθέα. Συνελήφθη τελικά και τοποθετήθηκε στις φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής όπου και γνώρισε τον σύντροφο και συνεργάτη του μετέπειτα Νικολάε Γκόρεα, Ρουμανικής καταγωγής. Το 1999 αποφυλακίστηκε και συνεργάστηκε με τον Γκόρεα και άλλον ένα Ρουμάνο ονόματι Βασίλε Ίον πραγματοποιώντας σωρεία ληστειών σε ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην Αθήνα. Σε έναν έλεγχο ρουτίνας από αστυνομικούς το 2000 στην πλατεία Βάθης οι τρεις κακοποιοί άνοιξαν πυρ κατά τον αστυνομικών οι οποίοι ευτυχώς σώθηκαν χάρη στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Στη συμπλοκή, έπεσε νεκρός ο Βασίλε Ίον ενώ οι άλλοι δύο διέφυγαν της σύλληψης. Θέλοντας πλέον να εκδικηθεί για το θάνατο του συνεργάτη του, ο Πάσσαρης την επόμενη μέρα έριξε χειροβομβίδα στο αστυνομικό τμήμα Μάνδρας κάνοντας γνωστές δημοσίως τις προθέσεις του. Λίγες μέρες μετά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ενώ κατονόμασε και τον Ρουμάνο συνεργό του Νικολάε Γκόρεα ο οποίος καταδιώχθηκε και έπεσε νεκρός από αστυνομικούς. Το γεγονός αυτό στοίχησε τρομερά στον Πάσσαρη και τον οδήγησε να οργανώσει τη δολοφονία των αστυνομικών ένα χρόνο μετά όντας ήδη ένα χρόνο στη φυλακή. Κάποια λάθη που έγιναν όπως ο μη σωματικός του έλεγχος κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο βοήθησαν στην υλοποίηση του σχεδίου το, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς τους Αθανάσιο Δρακόπουλο και Διονύσιο Αλεβιζόπουλο και τραυματίζοντας σοβαρά τον ειδικό φρουρό Ανδρέα Φυσέκη.

Στα τέλη Ιουνίου του 2001 η Αστυνομία του έστησε μπλόκο σε διαμέρισμα στο Νέο Κόσμο, όπου πληροφορήθηκε ότι συγκατοικεί με τον Δημήτρη Πολυδωρόπουλο με τον οποίο υπήρξε και συγκρατούμενος. Μέσα στο σπίτι αυτό βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες, λίστες με τις συχνότητες ασυρμάτων της αστυνομίας και ναρκωτικά. Από λάθος όμως των αστυνομικών, οι οποίοι φώναξαν και πυροβόλησαν προτού ο Πάσσαρης μπει μέσα στο σπίτι, εκείνος διέφυγε της σύλληψης με τραυματισμένο πόδι και βγήκε εκτός συνόρων δραπετεύοντας στη Ρουμανία. Εκεί συνέχισε την εγκληματική του δράση κι όταν ένα βράδυ ληστεύοντας ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο έχασε το κινητό του πάνω στη συμπλοκή έδωσε επιτέλους λαβή για τη σύλληψη του από τις Ρουμανικές αρχές. Τελικά δικάστηκε στο Βουκουρέστι και καταδικάστηκε σε δις ισόβια κάθειρξη.

Πώς είναι όμως σήμερα ο Κώστας Πάσσαρης? Το ρεπορτάζ λέει ότι έχει μετανοήσει πικρά για τα αδικήματα που έχει διαπράξει. Βρίσκεται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Πατρός Γερβάσιου εδώ και κάποια χρόνια. Ο πατέρας Γερβάσιος λέει πως ο Πάσσαρης δε γνώρισε ποτέ την μητρική αγάπη και φροντίδα και ότι αυτό επέδρασε καταλυτικά στη διάπλαση της προσωπικότητας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε ωστόσο δεν μπορούν να αλλάξουν αλλά όπως κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα και εκείνος στην ειλικρινή μετάνοια. Ο πατέρας Γερβάσιος τέλος ισχυρίζεται ότι ο Πάσσαρης έχει ταπεινωθεί τόσο πολύ που θα ήθελε να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του.