Η Νότια Κορέα έτοιμη να χρησιμοποιήσει βόμβες γραφίτη σε περίπτωση σύρραξης

Η Νότια Κορέα δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει βόμβες γραφίτη - γνωστές και ως "βόμβες blackout" - που μπορούν να παραλύσουν τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.

Οι βόμβες blackout χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1990 και λειτουργούν, απελευθερώνοντας ένα σύννεφο εξαιρετικά λεπτών, χημικώς επεξεργασμένων ινών άνθρακα πάνω από ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Τα νήματα είναι τόσο λεπτά που ενεργούν σαν σύννεφο προκαλώντας βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Η Νότια Κορέα επιδιώκει να αυξήσει τις αμυντικές της ικανότητες έναντι του Βορρά και έχει επιδείξει την επιθυμία να αναπτύξει βόμβες γραφίτη επειδή δεν είναι θανατηφόρες για τους αμάχους στις γύρω περιοχές.

Τα όπλα έχουν αναπτυχθεί από την Υπηρεσία Άμυνας της Νότιας Κορέας, ως μέρος του προγράμματος πρόληψης Kill Chain.

"Όλες οι τεχνολογίες για την ανάπτυξη μιας βόμβας γραφίτη υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Αμυντικής Ανάπτυξης έχουν εξασφαλιστεί", δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος. "Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου μπορούμε να κατασκευάσουμε τέτοιου είδους βόμβες ανά πάσα στιγμή" πρόσθεσε.

Η Νότια Κορέα έχει εντατικοποιήσει την ενίσχυση της εθνικής της άμυνας μέσω του προγράμματος των "τριών πυλώνων" τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής που θέτουν τα πυρηνικά προγράμματα και τα προγράμματα ανάπτυξης πυραύλων της Πιονγιάνγκ.

Η τριετής στρατηγική είχε αρχικά προγραμματιστεί να εφαρμοστεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020, αλλά η όλο και πιο επιθετική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας υποχρέωσε τη Σεούλ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της.

Το πρόγραμμα Kill Chain έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει, να εντοπίζει και να παρεμποδίζει τους εισερχόμενους πυραύλους το ταχύτερο δυνατόν και να λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα της Κορέας για την άμυνα χαμηλού επιπέδου κατά των εισερχόμενων βλημάτων.

Το τελευταίο κομμάτι της στρατηγικής της Σεούλ είναι το «Σχέδιο Μαζικής Τιμωρίας και Εκτροπής της Κορέας», το οποίο προβλέπει ότι η Σεούλ θα ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον στόχων στη Βόρεια Κορέα αν εντοπίσει σημάδια ότι το καθεστώς ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Οι βόμβες γραφίτη λειτούργησαν επιτυχώς, εναντίον στόχων στο Ιράκ, παραλύοντας το 85% της ηλεκτρικής τροφοδοσίας σε ολόκληρη τη χώρα. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε παρόμοια όπλα εναντίον στόχων στη Σερβία τον Μάιο του 1999, αποκόπτοντας το 70% περίπου του ηλεκτρικού της χώρας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα όπλα θα λειτουργήσουν επιτυχώς και ενάντια σε στόχους στη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι είναι πιθανόν να είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και να μην είναι μονωμένοι.