Η αστυνομία είναι έτοιμη για ένα νέο κύμα παράνομων μεταναστών από την Τουρκία

Η ελληνική αστυνομία στον Έβρο είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Η ασύμμετρη απόπειρα εισβολής της Τουρκίας (αποτυχημένη) τον Μάρτιο άκουσε τον συναγερμό να προετοιμαστεί εντατικά για τυχόν νέες προσπάθειες.

Η ελληνική αστυνομία έχει συσσωρεύσει τεράστια προμήθεια οπλοστασίου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού για να οπλίσει τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση προστασίας των συνόρων.

Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξασφάλισε την ενίσχυση και επιμήκυνση του ελληνοτουρκικού συνοριακού φράχτη, καθώς και την ενίσχυση του οπλοστασίου των αστυνομικών δυνάμεων με μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων.

Εν τω μεταξύ, όλο το προσωπικό που θα συμμετέχει από τώρα και στο εξής στη διαχείριση της μετανάστευσης και στην αποτροπή πιθανών μετακινήσεων μεγάλων ομάδων με σκοπό την είσοδο στην Ελλάδα, θα φοράει αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ένα ταμείο 3.540.000 ευρώ έχει δεσμευτεί για την αγορά 15.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων.

Έχει ήδη παραγγελθεί η αγορά αντι-βαλλιστικών κράνων, ενώ το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρέσχε επίσης πλαστικά κράνη υψηλής αντοχής για αστυνομικές επιχειρήσεις, αξίας 1.532.640 ευρώ, καθώς και ασπίδες έναντι 421.600 ευρώ. Ο προστατευτικός εξοπλισμός των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνει χημικές μάσκες αξίας 762.600 ευρώ.

Το ευρύτερο σχέδιο αποτροπής περιλαμβάνει αυτοκινούμενα ειδικά μεταφερόμενα φράγματα και εκτοξευτές νερού με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης των συνόρων του Έβρου.

Το Αστυνομικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην αγορά 2 ποτάμι πολυεστέρα, με εξωλέμβιες μηχανές, ρυμουλκούμενα μεταφοράς και άλλα αξεσουάρ για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Συνοριακής Φρουράς, επισκευάζοντας τα διαθέσιμα σκάφη. Πρόκειται για 7 ξύλινα ποτάμια (λεπίδες), 17 εξωλέμβιες μηχανές από ξύλινα φουσκωτά ποτάμια και 1 ταχύπλοο με εξωλέμβιες μηχανές.

Με αυτές τις απαραίτητες και αν και ακριβές αναβαθμίσεις, οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις είναι πολύ πιο προετοιμασμένες για την επόμενη τουρκική κρίση συνοριακής μετανάστευσης που έχουν υποσχεθεί να ξαναρχίσουν.