Διοικητική έρευνα διατάχθηκε για το συμβάν της Νέας Σμύρνης

Η ελληνική αστυνομία συγκρούστηκε με περισσότερους από 500 διαδηλωτές σε προάστιο της Αθήνας το απόγευμα της Κυριακής, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κροτίδες για να διαλύσει το πλήθος.

Το πλήθος διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία, αλλά οι απόψεις για το τι συνέβη νωρίτερα την Κυριακή αποκλίνουν ευρέως.

Σε ανακοίνωση, η αστυνομία αναφέρει ότι μια περιπολία μοτοσικλετών πήγε στο προάστιο της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης λίγο πριν τις 3 μ.μ. Κυριακή για να διερευνήσει «πολλαπλές αναφορές» παραβιάσεων των μέτρων κλειδώματος και ότι τέθηκαν από μια ομάδα 30 ατόμων που τραυματίστηκαν δύο αστυνομικούς. Η αστυνομική ενίσχυση συνέλαβε 11 από την ομάδα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ωστόσο, τα βίντεο που ανεβαίνουν σε διάφορους ιστότοπους δείχνουν μια διαφορετική εικόνα: ειρηνικοί πολίτες που διαφωνούν με την αστυνομία και ξαφνικά ρίχνονται στο έδαφος και επιτίθενται με γλομπ. Σε αυτό το περιστατικό πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία για τέσσερις ώρες αργότερα.

Η αστυνομία αναφέρει ότι θα διεξαχθεί διοικητική έρευνα ως απάντηση στις μεταφορτώσεις βίντεο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπήκαν στη μάχη, καταγγέλλοντας την «αστυνομική καταστολή». «Δεν ήταν ατύχημα. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ήθελαν », δήλωσε ο Παύλος Χριστίδης, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κίνημα για Αλλαγή.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων ιών κορανοϊού να ξεπερνούν τα 1.000 ημερησίως, η περιοχή της Αθήνας καθώς και άλλες σε όλη την Ελλάδα υπόκεινται σε αυστηρό κλείδωμα και οι αστυνομικές περιπολίες πραγματοποιούν ελέγχους για να δουν αν οι άνθρωποι διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις και αποφεύγουν να ταξιδεύουν άσκοπα.

Η αστυνομία αναφέρει ότι, μόνο το Σάββατο, πραγματοποίησαν 71.177 ελέγχους σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν 2.025 παραβιάσεις. 1.627 αφορούσαν μη εξουσιοδοτημένη κυκλοφορία, 304 μη χρήση μάσκας και 91 παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων.