Η αστυνομία ανακάλυψε πίνακες Πικάσο και Mondrian που είχαν κλαπεί από το μουσείο της Αθήνας το 2012

Η ελληνική αστυνομία αναφέρει ότι έχουν ανακτήσει δύο πίνακες από τους κορυφαίους ζωγράφους του 20ου αιώνα Pablo Picasso και Piet Mondrian, σχεδόν μια δεκαετία μετά την κλοπή τους από τη μεγαλύτερη κρατική γκαλερί τέχνης της χώρας στην Αθήνα.

Μία δήλωση αργά τη Δευτέρα ανέφερε ότι τα δύο έργα ήταν στα χέρια της αστυνομίας, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή τους και για το κατά πόσον πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις.

Οι πίνακες απογυμνώθηκαν από τις κορνίζες τους κατά τη διάρκεια μιας καλά οργανωμένης, ολονύκτιας ληστείας στην Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Ιανουαρίου 2012. Οι διαρρήκτες είχαν επίσης κλέψει ένα σχέδιο από στυλό και μελάνι μιας θρησκευτικής σκηνής από τον Ιταλό ζωγράφο του 16ου αιώνα Guglielmo Caccia. Αρχικά είχαν αρπάξει ένα τέταρτο έργο, επίσης από τον Mondrian, αλλά το εγκατέλειψαν καθώς έφευγαν.

Η αστυνομία είπε εκείνη τη στιγμή ότι η ληστεία ολοκληρώθηκε σε περίπου επτά λεπτά.

Ο κλεμμένος Πικάσο ήταν μια κυβιστική γυναικεία προτομή που ο Ισπανός ζωγράφος είχε δωρίσει στην Ελλάδα το 1949 με αφοσίωση «σε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό» για την αντίστασή τους στις δυνάμεις κατοχής των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι κλέφτες πήραν επίσης μια αντιπροσωπευτική ελαιογραφία του 1905 από έναν ανεμόμυλο δίπλα στον ποταμό από τον Mondrian, τον Ολλανδό ζωγράφο που έγινε διάσημος για τα μεταγενέστερα, αφηρημένα γραμμικά του έργα.